Utterbyns Natur & Kulturvandringsled

Sprid ordet så fler får uppleva den fantastiska leden

Efter att ha talat med flertalet bekanta (ej från Utterbyn kan nämnas) från Torsby så finns det ingen som jag pratat med som känner till Utterbyns Natur & Kulturvandringsled. Hur kan detta komma sig när vi har en av Sveriges mest skiftande, informationsrikaste och vackraste vandringsleder precis runt stugknuten. Det är samma visa som vanligt, turisterna som besöker kommunen känner till leden men inte ortsborna. Återigen fungerar vi på precis samma sätt och blir ”hemmablinda” och ser inte möjligheter och de upplevelser som återfinns endast ett stenkast bort i närområdet. Vore det inte för min anknytning till Utterbyn så skulle jag vara precis lika hemmablind som er.

Två olika distanser 1,4 km och 4 km

Leden består av skiftande terräng och har två distanser, en på 1,4 km med ljusblå markering och den längre på 4 km som är rödmarkerad, jag rekommenderar den senare. Den första kilometern följer du både den ljusblå och röda markeringen som sedan skiljs av när lederna viker av.
Väljer du den kortare så fungerar det med ett par lätta skor men går du den längre så ta ett par som är lite kraftigare. Är terrängen torr så fungerar det mycket bra med ett par vanliga träningsskor.

Ideellt arbete och EU-bidrag

Leden är anlagd 2012 genom ideellt arbete av föreningen Sahlströmsgårdens vänner och möjliggjord tack vare ekonomiskt EU-bidrag för att kunna anläggas. Syftet med leden är förutom motionsaspekten att du även får stifta bekantskap med olika växter och naturtyper men även många kulturhistoriskt intressanta platser.

Information och fotografering

Jag har tagit mig friheten att fotografera längs hela leden och om ni inte vill läsa informationstavlorna som jag lägger upp så läs inte dem utan spara det tills den dagen du väljer att själv gå leden. Syftet med fotograferingen är att visa på det kulturella och den fantastiska naturen, kanske kan jag locka flera som får upp ögonen för denna fantastiska promenadmöjlighet. Leden startar vid Sahlströmsgården och passerar både ateljé Rönningen där ni som vill kan vila, grilla, titta på konst eller enbart passera och Bovilgården som även de har möjligheter till konstvisning för den intresserade. Det finns flertalet möjligheter till vila längs vägen. Håll i er för nu kommer det massor med bilder.

Informationstavlan där du kan läsa om ledens uppkomst och vad som väntar längs vägen. Här starten leden.

Naturvyer längs vandringsleden del 1.
Bilder tagna längs vandringsleden.

Naturvyer längs vandringsleden del 2.
Bilder tagna längs vandringsleden.

Sahlströmsgården
Gården behöver ingen närmare presentation då du återfinner rikligt med information om gården här på sidan. Bland annat här.

Berättarstenen

Ottos Sjöbod.
Detta är platsen för Ottos sjöbod. Otto var broder till konstnärssyskonen, Ida, Anna och Bror.
Kanske kände han sig åsidosatt av de mera kända konstnärssyskonen och tillbringade mycket av sin tid här där han fiskade mycket i Sirsjön. Otto var ett orginal som var en duktig fiolspelman. Hans livsfilosofi var att göra så lite som möjligt.

Lördagskväll
En sommardag år 1900 stod den kända konstnären Carl Wilhelmsson här och målade den välkända tavlan ”Lördagskväll” som nu kan beskådas på Thielska Galleriet i Stockholm. Hans vistelse på Sahlströmsgården detta och de två nästkommande åren har bidragit till gårdens positiva utveckling.
Av de många konstnärer som skulle komma att besöka gården så var han den första. Konstnärerna bodde och verkade periodvis på gården.
För Anna Sahlström var Carl Wilhelmssons vistelse en lyckoträff då hon i honom fann en förebild, lärare och inspiratör.

Ritomt
Den lilla gården uppfördes i mitten av 1800- talet. Delar av stugan härstammar från 1754 då den ena halvan av gården Österfolk hamnade här efter en arvstvist. Mer om Österfolk kan du läsa om längre fram.
Under 1930- talet bodde den erkända och populära konstnären Paul Piltz (1898-1973) här och det hölls vilda fester i stugan som även finns dokumenterade på video. Piltz var mycket omtyckt för sina landskapsmotiv och han hade en förkärlek till att måla av finngårdar. Han tillhörde även den konstnärsgruppen som kallades för ”Sirsjögänget” som förutom han själv bestod av Anna Sahlström och serietecknaren Bo Vilson alias Bovil.

Dvärgbjörken
En låg ofta meterhög björk (buske) som känns igen på sina krypande och uppåtgående grenar. Bladens kant är naggad, nästan rund och cirka en centimeter i diameter. Vid bladsprickning blommar bladbjörken i en vacker gul nyans. Det är en typisk fjällväxt som är vanligt förekommande norrut men återfinns på myrar så långt ner som i Skåne. För använde man bladen till färgning och grenarna för att tillverka kvastar.

Långmyr
Efter sin konstnärliga utbildning blev Anna Sahlström (1976-1956) anlitad för porträttmålning vilket skedde ofta. Hon hade även talang som träsnidare och efter hennes död så var det snideriet som hon var mest känd för. Ett av träsnittet hade namnet ”Myr” och kanske var det just här hon satt när det begav sig.

En furas Milleniumhistoria
Tallen och furan kan stå så länge som upp till 600 år, och ibland längre än så. När trädet dör kan det fortfarande stå upprätt i 200 år om inte väder och vind fäller det till marken. När det till slut faller så tar förmultningsprocessen upp till 200 år extra. Med andra år kan en gammal fura ge en tidsresa bakåt i runda slängar 1000 år, tillbaka till Olof Skötkonungs dagar. Läs mer på informationsskylten bland bilderna.

Änggranskog
Har tidigare ofta varit gammal betesmark, detta har i sin tur bidragit till näringsrik och mullrik jord. Här kan man finna arter som normalt sett inte växer på dessa bredgrader utan återfinns i de södra delarna av Sverige, dessa arter finns normalt bland lövskogar och lundar i sydsverige. Utefter leden kan man stöta på såväl ask, lönn och druvfläder. Bland örterna är det värt att nämna trolldruva, gullpudra, ormbär och skogsallad och tyvärr rikligt förekommande mängder med brännässlor.
Trolldruvan känns igen på sina små vita blommor som sitter klassvis. Bären är svarta men kom inte på tanken att provsmaka dem då bären är giftiga.
Du hittar även Gullpudran här och det är en växt som blommar på våren med vackra guldgula blommor. Mjelteört är ett äldre namn på växten och det kommer sig av att den under medeltiden användes mot sjukdomar i mjälte och lever.

Myren – kärr och mosse
Tidigare var detta en sjö som numera vuxit igen och bildat en tjärn.
Runt kanterna rinner det näringsrikt vatten från kringliggande mark. Myrkanten kan därför  kallas kärr pga av sin fuktighet och blöthet.
Tack vare detta växer här en köttätande växt som heter Sileshår.
Översidan på bladen har långskaftade purpurfärgade körtlar, dessas körtelhår har både rörelseförmåga och känsel och utsöndrar ett slem i vilket insikter fastnar. Läs mer på informationsbilden!

Tjärngubbarna
Allt sedan början av 1900-talet har det funnits ett aktivt föreningsliv här i Utterbyn. På 40-talet byggdes den samfälld ägda badstugan som kan ses på andra sidan den här tjärnen Långmyrtjärn. (en liten röd byggnad)
Konstnären Bo Vilson gjorde badstugan hemtrevlig genom att dekorera väggarna med målningar. Stugan fungerade en lång tid som en samlingspunkt för bygdens unga män ”tjärngubbarna” Från 1970- talet fram till idag har stugan fått ett mer morbid öde, den fungerar som slaktbod och föreningslokal åt Utterbyns VVO.

Ateljé & Konstgalleri Rönningen
Konstnär Hans Olssons galleri och utställningslokal. Gården Rönningen etablerades på 1860-talet. Här passerar kulturvandringsleden precis förbi den anrika ateljén som vid sekelskiftet fungerade som Utterbyns första skola. Är det bilar hemma på gården så knacka på i bostadshuset, de kan även vara ute på gården så säg till om ni vill besöka konstgalleriet. Planerar ni ett besök i samband med vandringen så ring 0705801716 för att säkerställa att de är hemma. På grillplatsen vid ateljén finns möjlighet att slå sig ner, vila, grilla, få i sig lite dryck eller bara njuta av naturen.
Ved och grillpinnar finns på plats.

Militärvägen
Militärvägen byggdes av den svenska krigsmakten under beredskapsåren på 40-talet och här var det tänkt att civilbefolkningen skulle evakueras om tyskarna hade gått in i Sverige. Vägen användes även för logistik av militären mellan Utterbyn och Kälksjön. Beredskapsåren mellan 1940-1945 hade stor påverkan på Utterbybornas liv, i nästan varje hem fanns militär inkvarterad och befolkningen flerdubblades under dessa år.

Östatjärn
Enligt gamla kartor låg här en gång en gammal gård som kallades för sal.
Tyvärr finns inga andra uppgifter bevarade om gårdens historia. Under slutet av 1800-talet ägde Per Sahlström marken och det fanns då en gård här under namnet Östatjärn. Läs mer på informationsbilden

Långmyrtjärnen
Brunt missfärgat vatten men rent. Färgen beror på förmultnade vitmossor som producerar rikligt med humusämnen. Sjöar av denna karaktär kallas brunvattensjöar men trots det bruna vattnet är Långmyrtjärn väldigt ren och har ett fint badvatten. Passa på att ta ett dopp, vid grill och viloplatsen finns en brygga som är idealisk att kliva i ifrån.

Bladvassen – En svensk jätte
Vassen kan bli hela fyra meter hög och lika lång under vattenytan.
Längre bak i tiden användes den som byggmaterial när det blandades med lera och användes till väggar och buntades för taktäckning. Läs mer på informationsbilden!

Sprängört – En av Sveriges giftigaste växter
Längs tjärnens strandkant växer en flockblommig växt med vita blommar.
Det är en flerårig ört som kan bli upp till en meter hög och kallas för Sprängört. Förgiftningsfall är sällsynta och giftet ger kramaktiga anfall som ofta leder till döden. Såväl boskap som människor har dött av växten.
Linné ansåg att växten borde utrotas.

Grill & Viloplats
Längs vandringsleden finns en mycket vacker grill och viloplats precis vid sjökanten. Möjlighet finns även att bada från bryggan.

Österfolk
Den mycket vackert belägna Österfolk är en av de äldsta boplatserna öster om Sirsjön. Gården har gamla och ”fina” anor då många kulturpersonligheter bott här genom åren. Läs mer på bildinformationen!

Kattjärn
Kattjärn är en liten skogstjärn som genom åren utgjort motiv för flertalet landskapsmålare. 1936 målade bl.a Paul Piltz av tjärnen. Läs mer på informationsbilden!

Bovilgården
Här bodde konstnären Bo Vilson som var verksam under namnet Bovil.
Här anordnas visningar och gården ligger verkligen i en naturskön miljö.
Läs mer här: http://bovil.se


Österåsen
På denna ås stod en gång Utterbyns första skolhus. Här bedrevs skolverksamhet fram till sekelskiftet. Så småningom såldes byggnaden och flyttades till gården Rönningen, det är i den byggnaden som konstnär Hans Olsson nu har sin ateljé, konstgalleri och utställningslokal.

 

Text & Foto: Mattias Olsson