Sahlströmsgården

Sahlströmsgården i Utterbyn, Torsby, Värmland.

Sahlströmsgården i Utterbyn, Torsby, Värmland.

En gård med gamla anor

Sahlströmsgården är en gård med gamla anor med många verksamma konstnärer som har haft sin hemtvist här genom åren. Namnet fick gården av storbonden Per Sahlström som i folkmun även var  kallad ”Fryksdalskungen” De stora barnaskarorna gick inte bonden förbi utan han fick hela 10 stycken. Till Pärs stora förtret så valde tre av barnen att bli konstnärer. Anna Sahlström blev målarinna, Brodern Bror Sahlström gav sig på skulptur och träsnideri yrket och stackars Anna Sahlström såg Pappa Per som ”gårdens bästa dräng” men till hans stora förtret så ville Anna hellre väva och designa möbler och textiler.

Oas och centrum inom konst

Redan vid förra sekelskiftet (1900- tal) Var Sahlströmsgården en kulturell oas och centrum inom konst. Storbonden Per Sahlström måste trots rådande samhällsklimat där allt var så mycket strängare trots allt varit godhjärtad. Mot hans vilja blev gården en uppskattad samlingspunkt för konst och rekreation.
Nu började även många utsocknes kulturpersonligheter att flockas kring Bedårande vackra Sirsjöns strand. Bonden Sahlströms barn som hade ett brinnande konstintresse tog emot de tillresta konstnärerna med öppna armar och bjöd på såväl kost som inkvartering med logi.

Dagens Sahlströmsgården

Dagens Sahlströmsgården är mer än ett sekel senare en mötesplats för konstintresserade som kommer från hela landet för att uppleva något utöver det vanliga. Här bjuds det på helhetsupplevelse, med det gamla boningshuset och dess konstskatter med efterlämningar från gårdens barn och vänner som permanent utställning. På regelbunden basis så arrangeras det konstutställningar med nutida konstnärer. Gårdens kultur blandas med dagens konst vilket bidrar till en varierande blandning och historien får leva vidare och den vetskapen blir man glad av.

Guidade Visningar

Boka en visning på gården, Bengt Sahlström som håller i visningarna är en mycket bra berättare och ni kommer ha stor behållning av visningen.
Det lovar jag, har själv varit där några gånger och man slutar aldrig fascineras.
Visningar bokas på 0560-10026 eller mejla info@sahlstromsgarden.se

Kulturell skattkammare

Ta del av en kulturell skattkammare fullspäckad med märkliga konstnärsöden och minnen. Från sekelskiftet 1800/1900 vallfärdade kulturpersonligheter och konstnärer från hela vårt avlånga land.Omgivningens magnifika natur bidrog till inspiration och de som en gång vart här återkom ofta och gärna. Tre av barnaskarans 10 syskon valde att bli konstnärer, till faderns förtret. Anna valde måleriet och blev målarinna, Bror skulptör och träsnidare och Ida ville hellre väva och designa textilier och möbler. Om du väljer att följa med på Sahlströmsgårdens guidade visning så får du ta del av en märklig epok i svensk kulturhistoria. Här kommer du få möjlighet att skifta bekantskap med gårdens personligheter, få inblick i deras liv som förtjänar att bli ihågkomna. Detta bidrar du till genom visningen.

I denna boendemiljö från sekelskiftet som är ett magnikt minnesmärke över dåtidens konst och konsthantverk av bland andra syskonen Anna, Bror och Ida Sahlström, finns även många alster från konstnärskamrater som Ivan Augéli, Carl Wilhelmson, Karl Nordström, Siri Derkert med flera.

Bildkälla Sahlströmsgården
Texter omskrivna av Mattias Olsson