Om Utterbyn.nu

Bild på en av Utterbyns alla sjöar

Naturvy från Utterbyn

Uppkomsten och idén till sidan

Inledningsvis så måste jag berätta om idén och uppkomsten av utterbyn.nu
Vi har sådana fantastiska resurser i bygden och min tro och förhoppning är att få dessa sammanfattade på en lättöverskådlig sida. Har ni förslag eller vill ha med information här så är jag hemskt tacksam om ni hör av er.
I och med att vi har en sådan koncentration med konstnärer och konstnärsgårdar så är det snabbt gjort att stirra sig blind och glömma bort allt annat som finns i bygden och det är där ni kommer in. Överös mig gärna med relaterad information om Utterbyn som kan vara exempelvis affärsverksamhet med företagsinformation, sevärdheter, evenemang, föreningar eller vad det nu än må vara så lägger jag in det omgående i mån av tid. Kontakta mig här! Kommer även lägga upp en blogg och har ni nyheter eller något av allmänintresse så mejla mig texten så lägger till den där. Tack på förhand!

En bygd med kulturella anor

Utterbyn är en småort i Fryksände socken, Torsby kommun.
Orten är belägen strax öster om Torsby (cirka 5 km från Torsby tätort) och är känd som en konstnärsrik by. Här finns bland annat Ateljé Rönningen med konstverk av konstnär Hans Olsson, Sahlströmsgården med fascinerande visningar i 1800/1900- tals miljö med tillhörande berättelser om syskonen Sahlströms intressanta leverne som bland annat tar oss till Frankrike och Paris och konstlivet där. Deras restaurang är mycket populär och bjuder på förstklassiga rätter, gårdsbutiken är väl värd ett besök och vill du sova gott i kulturinspirerad miljö så rekommenderas övernattning på Sahlströmsgårdens hotell.  Bovilgården är ett stycke svensk kulturhistoria och under sommaren så erbjuder de visningar.
Konstnär Nils Forsman bor på Brattgården och är verksam konstnär, jag är osäker på om han har mottagning i sin ateljé/konstgalleri som är öppet för allmänheten men jag hoppas komma i kontakt med honom angående detta inom kort. Dessa fyra ateljéer och konstnärsgårdar ligger inom några kilometers radio från varandra och vill ni ha ett riktigt konst & kulturpaket så ta kontakt med respektive ställe för att boka in visningar för besök. Läs mer under ”konstvisningar” i menyn.

Bedårande natur och Sveriges vackraste vandringsled

Utterbyn bjuder även på en bedårande vacker miljö och natur och den relativt nyanlagda Natur & Kulturvandringsleden är ett unikt stycke i sig. Jag vågar påstå att det är den mest intressanta och vackraste vandringsleden i Torsby kommun om inte till och med i hela Sverige.
Denna är idealisk för såväl lokalbor som mer långväga besökare och turister. Det tråkiga är att alla som jag pratat med som inte är ifrån Utterbyn har ingen som helst aning om att denna finns. För att råda bot på detta så tog jag med mig kameran och gick 4 km sträckan och plåtade för glatta livet.
Resultatet hittar ni i menyn eller genom denna direktlänk.

Utterbynkuriosa

Lite kuriosa är att när järnvägen skulle anläggas till Torsby så var det ytterst nära att slutstationen hamnade i Utterbyn. Det skilde någon röst i omröstningen. Om man leker med tanken så skulle förmodligen samhället byggts upp kring Utterbyn och inte lika omfattande i Torsby som slutresultatet är idag. Nu går ju inte historien att ändras på så klart men det är kittlande att leka med tanken.

Beredskapsåren

Under krigsåren så var det mycket militär aktivitet förlagd hit och befolkningen i Utterbyn ”tvingades att inkvartera soldater i hemmen. Det är inte många år sedan kommunen tog bort de bunkersystem som fortfarande fanns kvar i naturen.
Dagens kulturvandringsled går längs ”militärvägen i skogen och här kan man på informationstavla läsa att det var här som byborna skulle evakueras i händelse av att Tyskland hade anfallit Sverige. Mer om detta med tillhörande bilder kan ni läsa om på sidan om vandringsleden i menyn.

Uppdatering och historielektion

Texten här kommer att uppdateras och kompletteras allt eftersom men grundstenen för sidan är härmed lagd. Ni som sitter på historia om Utterbyn, snälla ta kontakt med mig så den kan glädja flera. Jag önskar alla besökare välkomna till bygden och hoppas att ni kommer att trivas här, eller rättare sagt, det vet jag att ni kommer att göra. 🙂

Till lokalbor, Torsbybor och andra tillresta som hittar hit, en riktigt fin sommar och semester tillönskas!

Med vänlig hälsning
Mattias Olsson