Bovilgården

Bovilgården i Utterbyn

Bovilgården i Utterbyn. Foto: Mattias Olsson

Om Bo Vilson alias Bovil

(Vägbeskrivning längst ner på sidan) Bo Vilson född. 1910 död. 1949 gick tyvärr bort i en alldeles för tidig ålder, vem vet vad kan skulle kunna ha åstadkommit mer om han fått ha hälsan i behåll.  Han gick under alias Bovil, var en riktig mångsysslare och mångkonstnär med ständigt många järn i elden. Många av hans alster är nog mer kända för den lite äldre generationen då bland annat hans serier gick som följetong i vecko- och dagspressen under 40- talet. Men som den tecknare i press, böcker och reklam medverkade BOVIL till att utforma 30- och 40- talens bildspråk. Med andra ord kan man lugnt påstå att han var en stilbildande ikon i den tidsandans kulturhistoria. Som ett bevis för hur allround han var i sitt skapande så betänk följande; Bilder skapade han inom de flesta genrer och det alltifrån mode-, film-, musik- och industrireklam till roman- och novellillustration, målarböcker, julkort, äventyrs- och sagoböcker. Men det är serietecknandet som gjort honom mest känd.

Några exempel på Bovils kreativa konstjobb

Här följer några av Bo Vilson, teckningar, illustrationer, julkort, serier och trädsniderier:
Här följer några exempel på Bovils skiftande arbeten i form av illustrationer, träsniderier, teckningar. Bilderna är hämtade från Bovil.se så besök dem för fler alster då detta är ett litet axplock:

Serierna gjorde honom känd på allvar

Under 40- talet så var det bl.a serien ”tusen och en natt” som gick som följetong, men även de historiska serierna ”Fältsskärns berättelser” i levande livet, ”Harald Handfaste” och ”Sinuhe egyptiern” i året runt med flera. Han låg även bakom ”flygkamraterna” i Folkets Bild vilket var hans första serie innehållandes rikligt med illustrationer. Framförallt var det serien ”Tusen och en natt” som gick i Veckorevyn under större delen av 40-talet, men också de historiska serierna ”Fältskärns berättelser” i Levande Livet, ”Göingehövdingen” i Allt, ”Harald Handfaste” och ”Sinuhe egyptiern” i Året Runt. I Folket i Bild medverkade han under första hälften av 40-talet med ”Flygkamraterna”, som var hans första serie, och med en mängd illustrationer.

Bovilgården, något utöver det vanliga

Hemmet i Bovilgården är något utöver det vanliga, här finns det fantastiska kreationer i form av sniderier. På 1940-talet ritade och inredde Bovil hemmet som ett inspirerande och vackert konstnärshem fyllt med tavlor, tak-  och väggmålningar, skulpturer och sniderier  –  bl a  en kista med nordiska gudasagan utskuren på lock och väggar.

Läs mer på Bovilgårdens hemsida där du hittar all nödvändig information Passa på och boka in en visning, kontaktuppgifterna är bovilgarden@telia.com Tel: 0560-12818

Jag har skrivit det tidigare, skriver det nu igen och kommer återigen ange det. Ni besökare, passa på och boka in både Ateljé Rönningen, Sahlströmsgården Nils Forsman och Bovilgården och ta några flugor i en smäll för att få ut så mycket som möjligt.
Under sommaren anordnas det spännande utställning på Sahlströmsgården av gästande konstnärer, på Bovilgården om stenålderspojken Goliat från Torsby. Det bjuds på orginalbilder och massor av teckningar, skisser och filmer av Kerstin Hamberg och Kenneth Hamberg på Bovilgården.
Hans Olsson och Nils Forsman har permanenta utställningar året om

Bovilgårdens öppettider

Bovilgården har öppet t.o.m. 3 augusti, fredag till söndag kl. 12 – 15
I utställningen visas och säljes ett urval färdiga original, teckningar och skisser till sex seriealbum från 2012 – 2013. Goliat-filmer visas i Galleri Bovil

Guidade visningar
Maj – September
Onsdag – Fredag kl. 16
Lördag – Söndag kl. 12 och kl. 16
Inträde med visning 80 kr per person
barn under 12 år i vuxens sällskap fritt
Övriga tider efter överenskommelse
på tel. 073 – 683 96 29 eller 0560 – 128 18
Mejl: bovilgarden@telia.com

Hitta hit:


Källa: bovil.se och Rolf Lindby, Svenska Seriefrämjandet.
Omarbetade texter av Mattias Olsson